Gezelligste haven in Nederland

Terwijl veel Gorcumers de stad even verlaten om vakantie te vieren, komen er ook volop toeristen naar Gorinchem toe. Wij zoeken deze mensen op en vragen wat hen juist naar Gorinchem heeft gebracht. Vandaag stappen we aan boord van de Maria Gratias in de Lingehaven.

Goedemorgen, wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Andries Koman. De meeste mensen noemen me André. Ik kom uit Rotterdam.

Wat een bijzonder schip is dit!

Ja, de Maria Gratias is varend erfgoed. Meestal lig ik ermee in de Coolhaven in Rotterdam. Ik heb hem al zesentwintig jaar. Het is een sleepboot, maar zo gebruik ik hem haast nooit hoor. Een enkele keer varen er wat jongens van de Scouting achter me aan. Die vinden het prachtig. En als er een schip in problemen is, hang ik het er weleens aan. Het is ook een stoomboot. Ouder nog dan de Jan de Sterke. Het is een vergelijkbaar schip. Ik denk dat dit de oudste in Nederland is. Hij is van 1882. Ouder ben ik ze nog niet tegengekomen.

Kom je zelf uit de scheepvaart?

Nee hoor, ik ben vloerenlegger geweest, haha. En havenarbeider. Maar ik moest en zou een sleepbootje hebben. Dat heb ik altijd gewild. Ik ben 70 jaar en al een poosje gepensioneerd. Helaas is mijn vrouw overleden. Ik had graag nog met haar gevaren. Het is wel fijn om een bootje te hebben. Anders kom je echt achter de geraniums te zitten.

Kom je vaak in Gorinchem?

Ja, ik kom hier ieder jaar een paar keer naartoe gevaren. De Lingehaven is een gezellige haven. In de stad kom ik verder niet. Ik loop slecht. Mijn rug is naar de Filistijnen, om het maar op z’n Rotterdams te zeggen. Mijn vrouw ging wel altijd van boord. Zij vond Gorinchem een gezellig stadje. Ik blijf aan boord. Ik heb hier alles wat ik nodig heb en in de haven heb je altijd aanspraak.

En nu? Gaat de reis verder?

Ik heb hier drie nachten gelegen. De vijfde is gratis in de Lingehaven. Dat is leuk. Dat heb je niet overal. Maar ik vaar zo weer door inderdaad. Ik ga naar IJsselmonde, dan naar Gouda, Alphen aan de Rijn, Amsterdam. Misschien nog naar Haarlem.

Zien we de Maria Gratias nog eens terug? Heb je nog tips voor de Lingehaven?

Ik vind de Lingehaven de gezelligste haven in Nederland. Dat meen ik echt. Ik zeg dat nu niet om te slijmen. De tarieven zijn niet te hoog. Je komt snel in contact met andere mensen. Je wordt goed ontvangen. Ik kom hier heel graag!